donderdag 13 december 2007

Dode kanarie

Van Dirk Mooij 1900-1960 alle werken

6 Dode kanarie, olieverf, 26 x 36, ca. 1930, l.o. D.Mooij, niet zo strak meer gespannen en daar gecraqueleerd, verticale witte vervuiling, gevernist, bezit H.Mooij

Op zijn balkon had Dirk een volière, het was een hobby. Er ging wel eens wat mis. Hij maakte een begrafenis voor een dode kanarie. Hij dacht dat dieren ook een ziel hadden. Hij plaatst het fijn uitgewerkte diertje in een nestje van mos. Kleine kromme boon-vormen op takjes, waar vuur uit komt lichten het geheel bij, vaag in het duister, links een slang, hier symbool voor de dood, rechts een paddestoel, bovenin zit een toeziende uil. De donkere schuine haakachtige strepen verbergen, wezens met lichtende oogjes. Dirk is in aanraking gekomen via Johan Tielens met het filosoferen over leven en dood. Aldus Henk Mooij.
De aandacht voor leven en dood, hangt natuurlijk ook samen, met de vele begrafenissen, die hij mee heeft gemaakt in zijn jeugd en daarna. Vooral, die van de jong overleden Klaas, zijn jongere broer moet indruk hebben gemaakt.
Diederik Mooij

Geen opmerkingen: