woensdag 5 december 2007

Adam en Eva met de slang

Van Dirk Mooij 1900-1960 alle werken

Adam en Eva met de slang, gesneden, gladgeschuurd en gepolijst hout, gevernist, ca. 40 cm. hoog, onderzijde gesigneerd "DM"
Posted by Picasa


Na hun terugkomst in Rotterdam eind 1951, heeft Dirk veel beeldjes gesneden. De meeste symbolisch of antroposofisch. Hier een Adam, die een Eva verleidt in een erotische omstrengeling. Hij vestigt de aandacht op een heel ander aspect van het bijbelverhaal, dan oudere kunstenaars deden, namelijk de periode, waarin Eva nog niet Adam had verleid tot het plukken van de Appel der Kennis. De slang is hier aan Adams zijde.
Diederik Mooij

Houtsculptuur van Dirk Mooij gemaakt in de periode 1950-1960

Dirk ging uit van het stuk hout dat hij tot zijn beschikking had. Hij liet de gegroeide structuur van het hout zijn werk doen. Hij pastte zich dus met zijn idee aan de vorm aan. Zo ontstonden gestyleerde figuren, die zacht glooiend van vorm waren. Details, zoals gezicht of handen, deden niet ter zake. Misschien is hij beïnvloed door Henry Moore.
Hij heeft er ongeveer 50 gemaakt. De meeste werden verkocht aan particulieren en vonden hun weg naar de huiskamers. De afmetingen zijn maximaal 45 cm. hoog, geschuurd, gepolijst en gevernist en meestal gesigneerd aan de onderzijde met zijn initialen D.M.
Deze kleine plastieken zijn helaas nagemaakt en te koop aangeboden in cadeauwinkels, gemaakt van gips of plastic, dit verdoezelt natuurlijk het wezenlijke idee achter zijn houtsnijkunst.
Henk Mooij

Geen opmerkingen: