zondag 30 december 2007

De Stad

Johan Tielens zijn leraar, schilderde ook een aantal straten van Rotterdam, maar die waren veel strakker en geometrischer, hier past Dirk het perspectief toe. Vermoedelijk gemaakt omstreeks 1960. Een herinnering aan een stadstraat met veel verkeer in de avond. Mensen spoeden zich voort in de regen. Waar licht brandt is weerspiegeling. Auto’s kunnen elkaar nauwelijks passeren, er is weinig ruimte voor trottoirs. Betekenisvol zijn de auto’s overdreven versmald weergegeven. De lucht is donker met een zwak schijnsel op de dakranden. Dirk heeft dit beeld zeer bewust zo gemaakt. Hij rekent af met zijn jeugd in de stad. Het roept door zijn sfeer op, om lekker binnen te zitten bij de kachel.

Van Dirk Mooij 1900-1960 alle werken
Regenachtig straatje in Rotterdam bij avond, olieverf, ca. 40 x 30, ca. 1959, r.o. D.Mooij, bezit O.Mooij

"Als Rotterdammer was hij betrokken bij het leven in de haven, louche cafés in Katendrecht leverden vertier op in die tijd. In onderstaande fantasie zit een dreiging door de overdreven grote figuur tegen over de frêle prostitué, alles is in het duister geplaatst", aldus Henk. Opvallend is ook het theaterachtige schema en de verdeling in een linker- en een rechterhelft, gebruikelijk bij de symbolistische schilders".

Van Dirk Mooij 1900-1960 alle werken
Kroeg in Katendrecht, olieverf, 31 x 40, ca. 1959, ongesigneerd, bezit H.Mooij

Zijn zoon was in Delfshaven in 1954 een galerie begonnen, waar vele bekende en onbekende meest Rotterdamse tekenaars hebben geëxposeerd, zoals bijvoorbeeld Otto Dicke en Lou ten Bosch. Dus geen abstracten als Karel Appel, zoals Olaf Mooij in zijn boek schrijft. Een bezoeker heeft een keer in het gastenboek en portret van Dirk getekend. Wij weten niet meer van wiens hand het is.

Van Dirk Mooij 1900-1960 alle werken


Dirk Mooij getekend door een bezoeker in het gastenboek van Kunstatelier de Stroom, balpentekening op papier, 10 x 8, 1954, r.o. ‘Pa Mooij’, bezit H.Mooij

Een paar jaar heeft 'Kunstatelier de Stroom' gedraaid als expositieruimte voor tekenaars en schilders, tot dat Henk zijn eigen werk alleen nog maar wilde laten zien. De expositie ruimte werd een showroom van zijn eigen werk, eerst alleen schilderijen, maar al spoedig alleen nog keramiek en soms een metaalplastiek. Dirk kwam natuurlijk geregeld langs en heeft een keer onderstaand schetsje gemaakt.
Van Dirk Mooij 1900-1960 alle werken
Binnenschip aan de kade in oud Delfshaven, potlood, 13,5 x 17, 1960, r.o. oud Delfshaven D.Mooij 1960, in klein schetsboek, bezit H.Mooij

Diederik Mooij & Hendrik Mooij

Geen opmerkingen: